Rotterdammers met informele schulden - leningen die niet op papier staan maar wel moeten worden afgelost, meestal aan vrienden en familieleden - dreigen door de coronacrisis verder in de problemen te komen, waarschuwen hulporganisaties en de fractie van Denk.
Rotterdam heeft daarom de landelijke campagne onder het motto ‘Kom jij eruit’ een lokale tint gegeven met de titel ‘Rotterdam, sterker door.’ Het doel daarvan is het taboe op schulden te doorbreken en Rotterdammers op te roepen snel hulp te zoeken als ze door de coronacrisis of andere oorzaak - dieper - in de schulden zijn gekomen.
Wethouder Grauss heeft ook contacten met migrantenorganisaties over schuldenproblematiek, omdat het daar – mede door taalachterstand – vaker schijnt voor te komen. Ook de Alliantie Vrijwillige Schuldhulp, waarbij onder meer het Leger des Heils en Humanitas zijn aangesloten, waarschuwt voor dit ondergeschoven probleem.
‘’Informele schulden kunnen bij de Kredietbank worden opgenomen in een schuldregeling tegen finale kwijting, mits die voldoende gedocumenteerd en daardoor aantoonbaar zijn’’, zegt wethouder Grauss. ‘’Omdat het vaak gaat om een geldlening bij familie of vrienden, die meestal in onderling vertrouwen is aangegaan, is het wel van belang dat de andere partij ook vooraf goed geïnformeerd wordt over de werking van het traject van schuldregelen bij de Kredietbank. Dus dat er maar een deel wordt terugbetaald, en tegen finale kwijting.’’
Dat is echter een probleem op zich, want geldleners willen hun schuld in de meeste gevallen volledig terugbetalen en het niet opnemen in een schuldregeling tegen finale kwijting. ‘’Het vertrouwen dat men over en weer in elkaar heeft en op basis waarvan de lening is aangegaan, kan door het opnemen van de lening in een schuldregeling tegen finale kwijting flink geschaad worden. Dat heeft vaak gevolgen voor de onderlinge relatie en familie- en vriendschapsbanden. Om die reden wordt er vaker voor gekozen om de privéschulden niet in een regeling tegen finale kwijting op te nemen, maar om deze in overleg met elkaar middels een reguliere betalingsregeling (eventueel na of naast de schuldregeling) volledig af te lossen.’’
Rotterdam geeft nu informatie en advies over hoe en wanneer de informele schuld afbetaald zou kunnen worden.